Bändin taustanauhat – Miten?

Meillä Sadatuksessa taustanauhat tulee olemaan bändin neljäs instrumentti ja jäsen. Kolme henkisenä bändinä haluamme siis biiseihimme enemmän asioita, mutta emme halua bändiin lisää jäseniä. Live tilanteessa taustanauha on siis ainoa järkevä ratkaisu. Ajattelin tässä nyt kertoa miten minä olen käytännössä toteuttanut bändin taustanauhan live tilanteessa. (En tosin ole kertaakaan vielä live keikkaa soittanut taustanauhan kanssa, mutta toivottavasti se tilanne vielä joskus tulee eteen.)

Taustanauhan toistamiseen livenä on monia vaihtoehtoja. Yksinkertaisin on tietenkin mp3 soitin kytkettynä suoraan mikserin linjatuloon. Jos bändi soittaa taustanauhojen päälle, niin silloin ongelmaksi muodostuu, että miten soitto pysyy synkassa taustanauhojen kanssa. Tämä oma ratkaisuni lähtee myös tästä perus mp3-soitin lähtökohdasta, mutta haluan kuitenkin kuulla klikin (metronomi) luureistani, jotta soitto pysyy synkassa taustanauhojen kanssa. Tämän toteutus käytännössä on helppoa.

Taustanauha

Aloitetaanpa ensiksi ihan siitä itse taustanauhasta, eli ääniraidasta jota se mp3 soitin toistaa. Sadatuksessa taustanauhalta tulee erilaisia syna juttuja ja mahdollisesti muita soittimia, ehkä jopa taustalauluja sekä konerumpuja mausteeksi. Käytännössä olemme Sadatuksessa vasta kokeilu asteella. Kokeilemme mitä kaikkea voimme biiseihimme lisäillä.

Nämä eri elementit miksataan stereoraidan toiseen kanavaan. Toiselle siksi, että tarvitsen myös sen klikin, joka miksataan samaisen stereoraidan toiselle kanavalle. Nyt on siis stereoraita, jonka toisesta kanavasta kuuluu taustanauha ja toisesta klikki. Kannattaa miksata kaikki taustanauhat aina samalla tavalla. Itse miksaan aina taustat oikeaan kanavaan ja klikin vasempaan. Oikea kanava menee PA-laitteisiin ja vasen tulee minulle luureihin. Taustanauhaa voi laittaa myös oikeaan kanavaan, jotta sitä tulee myös rumpalin korvaan, mutta tärkeintä on että klikki kuuluu pelkästään vasemmasta kanavasta. Enhän halua, että yleisö häiriintyy PA:sta kuuluvasta klikistä.

Jako

Jotta taustanauha saadaan jaettua oikein PA:lle ja rumpalin luureihin, tarvitaan Y haara johto, jonka toisessa päässä on pieni stereo plugi ja joka haarauruu kahdeksi mono plugiksi.

Y-haara johto jossa pieni stereo plugi. Johto jakautuu kahdeksi mono plugiksi
Y-haara johto jossa pieni stereo plugi. Johto jakautuu kahdeksi mono plugiksi

Stereo plugi kytketään tietenkin MP3 soittimeen ja toinen mono plugi PA-mikserin linja tuloon. Tässä kannattaa huomioida, kumpaan stereo kanavaan taustanauha on miksattu. Jos se on miksattu oikeaan kanavaan, niin silloin punainen mono plugi kytketään PA-mikseriin. Tällöin valkoisesta mono plugista kuuluu klikki ja se kytketään kuulokkeisiin. Käytän apuna pientä kuulokemikseriä, jonka Monitor Input- liitäntään kytken valkoisen plugin ja kuuloke-liitäntään luurit.

Kätevän kokoinen ja edullinen kuulokemikseri.
Kätevän kokoinen ja edullinen kuulokemikseri.

Kyseisestä kuulokemikseristä ei kovin paljon tehoa irtoa ja yleensä mp3 soittimen tuottama ääni on myös niin pienellä tasolla, että saan vääntää mikserin lähtötason ihan tappiin, eikä se tunnu silloinkaan riittävän. Osasyy on myös itse tekemäni kuulokkeet, jotka eivät ole kovin tehokkaat. Oikeilla luureilla olisi kuulokemikserin volumesäädöstä enemmän hyötyä.

Luurit. Tein itse - säästin.
Luurit. Tein itse – säästin.

iPad

 

Käytän Taustanauhojen toistamiseen iPadia. Löysin vallan mainion SoundCue nimisen ohjelman, jolla on todella helppo hallita taustanauhoja. Ohjelma toistaa raidan kerrallaan, eli se pysähtyy aina raidan loputtua. SoundCue on selkeä ja helppokäyttöinen. Isoihin painikkeisiin on helppo osua.

SoundCue
SoundCue
SounCue on selkeä.
SounCue on selkeä. Yhteen isoon painikkeeseen ohjelmoidaan yksi raita. Isoihin painikkeisiin on helppo osua.

Koko tämä paketti on asennettu mikkiständiin, joten se on helppo asetella sopivalle kohdalle rumpusetin viereen.

iPad ja pikku mikseri asennettuna mikkiständiin rumpusetin viereen.
iPad ja pikku mikseri asennettuna mikkiständiin rumpusetin viereen.

Ainut huono asia koko tässä viritelmässä on, että yleisölle kuuluvat taustaraidat ovat aina mono raitoja. Eli ei voi tehdä hienoja stereo efektejä. Tämä ei onneksi livenä haittaa, koska stereo vaikutusta ei niin selkeästi tule kovaäänisillä keikoilla esille. Tärkeintä on, että ääni kuuluu.

 

Lopuksi

Toivottavasti tästä esittelystä oli iloa jollekkin aloittelevalle bändille. Muistan itse joskus vuosia sitten etsineeni netistä ratkaisua taustanauhojen toistamiseen, mutta enpä silloin toivomaani ratkaisua löytänyt. Ehkä en vaan osannut etsiä. Nyt näitä on varmaan netti pullollaan.

Kommentoi