Velomobiili / kinneri tietopaketti

Tämä erikoisen näköinen laite on nimeltään kinneri tai velomobiili (englanniksi velomobile). Kyseessä on kolmipyöräinen katettu nojapyörä, joka kulkee pelkällä lihasvoimalla, kuten polkupyörä. Aerodynaamisesti muotoiltu kori mahdollistaa sen, että ilmanvastuksen vaikutus on pieni ja huippunopeus suuri. Kinnerin sisällä on myös hyvin suojassa säältä. Tämän pyörän on valmistanut hollantilainen Velomobiel.nl ja on malliltaan Quest. Pyörän itsekantava kori on valmistettu kokonaan hiilikuidusta, sen lisäksi siinä on muutama alumiininen tukirakenne. Ajokunnossa tämä painaa noin 29 kg. Pyörästä löytyy 30 vaihdetta, rumpujarrut edestä, ajovalot, jarruvalot, suuntavilkut, kilikello ja töötti.

Laki määrittelee tämän polkupyöräksi, eli sitä koskee kaikki polkupyöräilijän liikennessäännöt.  Kinneri on kuitenkin monesti liian nopea kevyenliikenteenväylille, joten ajankin usein autojen seassa, koska sitä ei varsinaisesti ole kielletty (lue tämä postaus aiheesta). Keskinopeus kinnerillä on yleensä noin 30 – 40 km/h. Hetkellisesti vauhti voi nousta alamäessä yli 50 – 60 km/h, ja jos alamäkeä jatkuu pitkästi, niin jopa yli 80 km/h! Niinpä nopeusero muihin kevyenliikenteenväylän käyttäjiin on monesti todella suuri ja heidän kannaltaan onkin turvallisempaa, jos minä ajan autokaistalla. Ylämäki, johon ei saa kunnon alkuvauhtia, on ainoa paikka, jossa kinneri häviää nopeudessa tavalliselle polkupyörälle. Mutta onneksi ylämäen jälkeen tulee aina alamäki.

Mitä siellä on sisällä? (Kuva: Velomobiel.nl)
Mitä siellä on sisällä? (Kuva: Velomobiel.nl)

Miksi sitten hankin tällaisen? Tärkeimmät syyt ovat suurempi nopeus ja säältä suojautuminen. Ja onhan tällä ajaminen todella hauskaa. Kannattaa myös lukea hankintaa edeltänyt pohdinta tästä artikkelista. Voit myös tutustua blogini muihin kinneri aiheisiin postauksiin. Jos heräsi kysymyksiä aiheesta, niin vastaan mielelläni niihin sivun alaosassa olevassa kommenttiosiossa. Jos tosissaan kiinnostuit kinnereistä ja nojapyöristä, niin nojapyöräfoorumi on paikka, jossa suomalaiset alan harrastajat kokoontuvat. Tässä myös hyvä video lätäkön takaa, jossa kerrotaan kinnerin hyvistä ja huonoista puolista:

DSC_7404

Nappasitko kuvan tai videon menostani?

Olen huomannut, että monet kuvaavat kännyköillään menoani liikenteessä. Olisi mukavaa jos kyseiset otokset päätyisivät myös minulle asti. Jos haluat, voit jakaa ne sosiaalisissa medioissa, sähköpostilla tai jakamalla linkin alla olevassa kommenttiosiossa. Jos kuvia ja videoita alkaa kertymään, koostan niistä gallerian tänne omille sivuilleni.

Facebook @Sauli Nurila

@saukkico

Twitter @saukkico

@saukkico

Instagram @saukkico

@saukkico

Flickr @saukkico

@saukkico

YouTube @saukki86

@saukkico

Sähköposti: saukki at saukki.com. Kuvat mieluiten pienikokoisina tai linkkinä, jotta sähköposti ei mene aivan tukkoon.

 

19 vastausta artikkeliin “Velomobiili / kinneri tietopaketti”

 1. Kiitos kattavista Questiä koskevista julkaisuistasi. Olen harkinnut jo jonkin aikaa kinnerin hankintaa. Osaatko sanoa pystyisikö Questiin asentamaan keskiömoottorin, esimerkiksi Bafangin BBS-02:n tai vastaavanlaisen ilman isompia muutostöitä?

 2. Moi Tämä vuosi tulee ehkä olemaan tosi tapahtumarikas Minä ja mun veli suunnitellaan ehkä tullaan NOKIAN KISAAN!! VELOMOBIILI MUKAAN EHKÄ TOINENKIN MYÖS XD Kysymys yövytäänkö siellä?

 3. Hienoa! Mukaan vaan!
  Järjestäjän puolesta majoitus järjestetään Alisniemen mökeissä. Se sijaitsee n. 2 km päässä rata-alueelta. Tätä asiaa kannattaa seurata Nojapyöräfoorumilla. Sinne varmaan ilmestyy majoituskeskustelu sitten, kun se on ajankohtaista. Myös rata-alueella on mahdollista yöpyä asuntovaunu tai telttamajoituksessa. Mutta kannattaa huomioida, että rata-alueella ei ole juomakelpoista vettä eikä peseytymispaikkaa.
  Itse olen järjestänyt oman majoituksen muualta.

 4. Moi hyvä video!! menin itsekkin katsomaan ja heiluminen takarenkaassa oli aika samaa kun nyt sulla vaidetussa palassa nyt.. eli ei ole tarvetta vaihtaa.
  sulla oli takavaihtaja otti kiinni varo ettei se ota kiinni se vaihingoittaa runkoa ja syö energiaa turhaan

 5. AI niin suosittelen ehdottomasti laitat epoksia vaihvisteeksi ettei halkeama pahene esim lämpötilan muutoksista rungon taipumisesta

 6. Moi tosi mukavan näköitä ajelua 3 kinnerin kanssa XD oliko quest xs nopean tuntuinen perässä ollessasi kuulemma sanottu olevan nopea pienemmän koon takia

 7. No eipä tuossa pystynyt paljon mitään toisten kinnerien nopeuksista sanomaan. Oli aika tuulista, niin keskityin vain pysymään tiellä 😄

 8. OK… oliko velomobiilissa eroa verrattuna nojapyörään (Hurricane) vastatuulessa mentäessä power and speed calculator mukaan ero suurenee mitä kovempaa tuulee

 9. Moi sun uusimmassa youtube videossa oli mopo vs velomobiili kuinka kovaa ehtisit mennä kun voitit mopon?

 10. Moi kysyn onko halkeama pysynyt samana? muista tarkistaa kolmen ruuvin kireys velon pohjassa jotka pitävät etu rattaan putken kiinni minulla 1/3 ruuvista heilui liimasin prikan kiinni niin ettei lähde heilumaan jos kireys on löystynyt

 11. Kitti vinkistä!
  Ei se halkeama siitä pääse repeämään enempää, kun se on siinä takarenkaan kotelon reunalla. Laitoin silti varuilta vähän epoxia.

 12. Moi kysyn oletko varonnut jos ajat illalla hämärässä eläimiä on paljon liikkeellä mun veli ajoi viime kesällä velon etu kylki jäniksen tai ketun päälle 50kmh harmitti mutta onneksi sain korjattua tulet näkemään jäljen sit nokian kisoissa
  aja varovasti en halua että sun hienolla kalliilla velolle käy samon aseta 40kmh nopeus rajaksi olen huomannut se on vielä turvallista ehtii pysähtyä!!
  turvallisia kilometrejä sulle XD

 13. Kiitos todella hienoista videoista ym. materiaaleista! Kyllä pitää joskus tuollaista päästä kokeilemaan. Niin hauskalta laitteelta vaikuttaa!

Kommentoi