Kodin valvontakamerajärjestelmän rakentaminen / How to build a security camera system for home

 

Please scroll down for English version.

img_0126
Uusi edullinen valvontakamerajärjestelmä. / New affordable surveillance camera system.

Olen jo aikaisemmin kertonut täällä valvontakamerajärjestemästäni. Nyt sain rakentaa uuden järjestelmän appivanhemmilleni. Siitä innostuneena ajattelin kirjoittaa tänne tällaisen yleispätevän ohjeen edullisen tallentavan valvontakamerajärjestelmän rakentamisesta. Uuden järjestelmän hinnaksi tuli noin 200€. Se koostuu käytettynä hankitusta PC:stä ja kahdesta edullisesta Kiinalaisesta kamerasta. Kohteessa oli jo olemassa oleva lähiverkko, mutta sitä piti jatkaa, koska toinen kamera olisi muuten jäänyt langattoman verkon kantaman ulkopuolelle. Niinpä hankin myös wifi reitittimen, jolla pystyin jatkamaan jo olemassa olevaa verkkoa. Tämä uusi järjestelmä on hyvin samanlainen, kuin omani ja koostuu samanlaisista kameroista ja samasta valvonta ohjelmistosta.

Tähän ajattelin kirjata yleisen ohjeen tämän tyyppisen valvontakamerajärjestelmän rakentamisesta. Kaikki järjestelmät ovat hieman erilaisia, joten ihan tarkkaa kuvausta ei varmaankaan kannata lähteä kirjoittamaan.

Kameroiden sijoittelu ja lähiverkko

Ensimmäisenä, kun lähdetään valvontakamerajärjestelmää rakentamaan, pitää tietenkin suunnitella kameroille paikat. Itse olen omassa järjestelmässäni sijoittanut kamerat etupihalle, etuovelle ja takapihalle. Tarkoituksena siis kattaa kameroilla kaikki tärkeät kohteet. Mieluiten siten, että kukaan ei voisi tulla vierailulle siten, että ei näkyisi kamerassa ollenkaan.

img_0136Kameroille pitää tietenkin olla virtaa ja verkkoa. Käyttämäni kamerat ovat langattomia, mutta vaativat silti virtaa toimiakseen. Helpointa olisi sijoittaa kamera verkkovirtapistokkeen läheisyyteen, mutta ei ehkä ole järkevää pitää kameran 12 v virtalähdettä ulkona säiden armoilla. Ainakin se kannattaisi koteloida jotenkin. Kameran virtajohtoa voi myös jatkaa siten, että itse virtalähteen voi viedä sisätiloihin.

Langaton lähiverkko on kaikista helpoin toteuttaa. Mutta siinäkin on omat riskinsä. Piuhalla vedetty verkko on paljon varmatoimisempi ja verkkopiuhaan saa myös virran kulkemaan kameralle. Silloin kannattaa ostaa kamera joka tukee POE:ta (Power over Ethernet). Itse olen siitä huolimatta päätynyt langattomaan verkkoon.

Tietokone

Tämän järjestelmän keskuksena ja tallentimena toimii tietokone, joka pyörittää ilmaista Genius Vision Community ohjelmaa. Tarvitset siis tietokoneen, jossa on Windows käyttöjärjestelmä. Kannattaa ensimmäisenä tyhjentää siitä kaikki ylimääräinen pois. Siinä ei tarvita muuta, kuin Genius Vision (asenna server + client) ja virustorjunta ohjelma (paitsi jos se on suljetussa verkossa). Itse olen jättänyt Windows updaten päälle, koska kone on kytketty internettiin, joten tietoturvapäivitykset on syytä asentaa. Mutta asetuksista kannattaa valita vain tärkeät Windows päivitykset. Käyttöjärjestelmä kannattaa asentaa omalle levy osiolleen tai ihan omalle kiintolevylle ja valvontakameratallenteet omalle osiolle tai levylle.

Tässä listattuna joitakin asetuksia, joita olen tehnyt omalle valvontakamera koneelleni.

 • BIOS asetuksista määritetty siten, että kone käynnistyy virtakatkon jälkeen automaattisesti.
 • Jos aiot katsoa kameroiden kuvaa ja tallenteita joltain toiselta koneelta, kannattaa tähän serveri koneeseen määrittää kiinteä IP-osoite.
 • Virransäästö asetukset siten, että kone ei mene koskaan nukkumaan.
 • Kirjautumis asetukset siten, että kirjautuu automaattisesti sisään.
 • Windows update tarkistaa ja asentaa päivitykset kerran viikossa.
screenshot-2016-11-17-12-28-48
Windowsin nukkumis asetukset. / Windows sleeping settings

Ainakin Windows 7:ssa on joitakin ominaisuuksia, jotka täyttävät ja tukkivat lopulta koneen kovalevyn, kun se on kuitenkin jatkuvasti käynnissä. Nämä kansiot ja tiedostot vievät paljon tilaa kovalevyllä. Linkeissä ohjeet tilan säästämiseen:

Kannattaa aina välillä seurata kovalevyn täyttymistä ja koneen toimintaa muutenkin. Tärkeintä on, että se pysyy käynnissä 24/7.

Kamera

Käytän järjestelmässäni halpoja kiinalaisia valvontakameroita. Alle 50€:lla saa eBaysta vaikka minkälaisia kameroita. Kannattaa hankkia Onvif kamera, ne on yleensä aika helppo liittää Genius Visioniin (tai muihin ohjelmiin). Kameran mukana tulee yleensä ohjeet ja joitakin ohjelmia, joilla kameran kuvaa voi katsoa ja tallentaa. Mutta niitä ohjelmia ei välttämättä tarvitse tässä asennuksessa.

Ensimmäisenä täytyy löytää se kamera lähiverkosta. Tarvitaan siis kameran IP-osoite. Jotkut kamerat tulevat kiinteällä IP osoitteella, joka on mainittu mukana tulevassa dokumentaatiossa. Silloin tämä vaihe on helppo. Kirjoittaa vaan kameran IP-osoitteen internet selaimen osoiteriville, niin pääsee kameran asetuksiin.

Jos kamerassa on päällä DHCP, eli reititin antaa kameralle jonkun IP-osoitteen, täytyy se ensin selvittää jotenkin. Kameran mukana saattaa tulla joku pieni ohjelma, jolla sen voi selvittää. Itse olen käyttänyt LanScan– nimistä ohjelmaa Macilla, mutta Windowsille löytyy varmasti vastaavia ohjelmia. Kun IP-osoite on selvillä, pääsee asetuksiin helposti.

Kameralle pitää tehdä ainakin nämä asetukset:

 • Käyttäjätunnus ja salasana pitää ehdottomasti vaihtaa ensimmäisenä. Kameroissa on yleensä oletus tunnukset admin ja admin. Jos ei muista tätä tehdä, kuka tahansa saattaa päästä katsomaan kameran kuvaa. (Ei ongelma suljetussa verkossa.)
 • Kameralle pitää antaa yksilöllinen kiinteä IP-osoite.
 • Jos kytket kameran langattomaan verkkoon, pitää wifi asetukset säätää kohdalleen.
Foscamin asetus sivut. / Foscam settings page.
Foscamin asetus sivut. / Foscam settings page.

Genius Vision

screenshot-2016-11-17-07-11-20Kun olet asentanut Genius Visionin (server + client), pitäisi sen käynnistyä heti. Se käynnistyy Windowsin ala-palkkiin oikealle pienenä vihreänä kuvakkeena. Kun kuvaketta klikkaa hiiren kakkos painikkeella, avautuu pieni valikko. Tarkista, että valikosta on valittuna AutoStart. Sillon serveri ohjelma käynnistyy automaattisesti Windowsin käynnistyksen yhteydessä. Muita valintoja ei tarvitse olla valittuna. Local Console valinnalla aukeaa GV:n aloitusnäkymä ja kameroiden kuvat.

screenshot-2016-11-07-08-19-51Ennen kameroiden kytkemistä ohjelmaan, on syytä tarkistaa Genius Visionin tallennuskansion sijainti. Tallennus asetuksiin pääsee Genius Visionin aloitusnäkymästä painamalla Config Storage painiketta. Sieltä voi määrittää useita tallennuskansioita. Itse olen valinnut tallennuskansion eri kovalevyltä, kuin käyttöjärjestelmä. Mahdolliset muut GV:n automaattisesti luomat tallennuskansiot olen kytkenyt pois päältä, jotta en vahingossa käytä niitä. Asetuksista kannattaa samalla käydä läpi käyttäjä asetukset ja tehdä tarvittavat käyttäjätilit.

Kannattaa tutustua myös Genius Visionin laajaan käyttöoppaaseen.

Kameran liittäminen Genius Visioniin

screenshot-2016-11-16-14-18-00Genius Visionissa pitää ensiksi luoda uudelle kameralle oma kanava New Channel painikkeella. Kanavalle pitää antaa nimi, jota ei voi enään myöhemmin muuttaa. Sitten valitaan kameraan sopiva ajuri. Jos käytössä on Onvif kamera, valitaan tietenkin Onvif. Description kenttään voit syöttää jotain vapaavalintaista, joka kuvailee esim. kameran sijoituspaikkaa. (Esim. ”Etupiha”.) Sitten syötetään IP-osoite, porttinumero, käyttäjätunnus ja salasana. (Nämä asetukset säädettiin kameran omalta asetussivulta.) Tämän jälkeen pitäisi alkaa kuva näkymään. Jos haluat, että kamera tallentaa jatkuvasti, valitse Unconditional recording. Jos taas haluat, että tallennus alkaa vasta, kun ohjelma havaitsee liikettä kameran kuvassa, lue eteenpäin. Selitän siihen liittyvät asetukset.

Jos et hankkinut Onvif kameraa, Genius Vision nettisivuilla on aika kattava lista eri kameroista ja asetuksista, joilla saa kuvan näkymään. Jos haluaa päästä helpolla, kannattaa ehkä valita kamera, joka löytyy tältä listalta. Mutta Onvif kameran kytkeminen pitäisi olla helppoa.

screenshot-2016-11-16-14-19-24Seuraavaksi tarkistetaan Video Setup asetussivun Record välilehdeltä muutama asia:

 • PreRecord ja ActivityInterval kannattaa säätää oman maun mukaan.
 • VideoDetect kohtaan pitää valita Server+Client, jotta GV havaitsee liikettä myös silloin, kuin ohjelmaikkuna on suljettu.

screenshot-2016-11-16-14-19-44Sitten mennään Motion Detection asetussivulle ja klikataan täppä Master Control ”Enable” kohtaan. Tässä näkymässä ja Video Analytics Setup näkymässä voi kameran kuvasta rajata alueen, jolla GV tarkkailee liikettä. Kun liikettä havaitaan, alkaa tallennus. Jos jättää alueet valitsematta, tarkkailee GV koko kuva-alaa.

Genius Vision Community ohjelmaan voi kytkeä 16 kameraa, joista neljä voi tunnistaa liikettä. GV:ssä on myös paljon muita liikkeentunnistukseen liittyviä ominaisuuksia. Kannattaa tutustua käyttöohjeeseen.

Kuvan ja tallenteiden katsominen toiselta koneelta

Genius Visionin kamerakuvaa ja tallenteita voi katsoa myös toiselta Windows koneelta. Asenna toiseen koneeseen GV:n asennus tiedostosta vain pelkkä client ohjelma. Jos määritit serverikoneelle kiinteän IP osoitteen, syötä se osoite toisen koneen GV client ohjelmaan ja kirjaudu sisään aikaisemmin määritetyillä käyttäjätunnuksilla. Client ohjelma on sama, kuin serverillä. Jos kirjauduit pääkäyttäjätunnuksilla, voit tehdä samoja asetuksia, kuin serverikoneella.

img_0131Omassa järjestelmässäni käytän etäkatseluun Team Vieweriä. Se ei ole ehkä kaikista jouhevin tapa katsoa tallenteita, mutta välttää hätätapauksessa. Jos käyttää Team Vieweriä, niin serveri konetta voisi silloin käyttää kokonaan ilman näyttöä, näppistä ja hiirtä. Se helpottaa koneen sijoittelussa. Sen voi vaikka piilottaa komeroon. Sitten kaikki tarvittavat asetukset yms. tehtäisiin Team Viewerin avulla.

Siinäpä se oikeastaan oli. Näillä ohjeilla pitäisi onnistua toimivan valvontakamerajärjestelmän rakentaminen. Toivottavasti tästä ohjeesta on hyötyä jollekin. Jos unohdin jotain, vinkkaa siitä alla olevassa kommenttiosiossa.

 


[the_ad id=”3336″]


 

 

Here is a universal guide of how to build affordable recording camera surveillance system.

Flag_of_United_KingdomI have previously told you here about my surveillance camera system. Now I had to build a new system for in-laws, so I thought I could write here some kind of guide of how to build security camera system. The price of the new system was about € 200. It consists of a second hand PC and two cheap Chinese cameras. I had to extend the existing local area network, because the second camera would otherwise have been outside the range of a wireless network.

Uusi edullinen valvontakamerajärjestelmä. / New affordable surveillance camera system.
Uusi edullinen valvontakamerajärjestelmä. / New affordable surveillance camera system.

So I had to buy a Wi-Fi router which was able to extend the existing network. This new system is very similar to my own, and is made out of the same kinds of cameras and the same NVR software.

So I thought to write some kind of general guide of how to build this type of surveillance system. All systems are slightly different, so I can’t write any detailed description.

Camera placement and local area network

The first thing to do when you start to build a security camera system is to think where you want to put your cameras. In my own system I placed the cameras in the front yard, the front door and the back yard. The aim is to cover all the important places so that no one could come for a visit without showing in the camera.

img_0136Cameras need power and network connections. I use cameras that are wireless, but they still require power to function. The easiest way would be to place the camera next to the mains connection, but it may not make sense to keep the camera’s 12 v power supply outdoors without any weather protection. At least it would be a good idea to use a waterproof box of some kind. You can also make the camera power cord longer so that the power supply itself can be indoors.

Wireless LAN is the easiest to implement. But it has its own risks. Cable network is much more robust and can also carry power for the camera. Then you should buy a camera that supports POE (Power over Ethernet). Nevertheless I decided to use a wireless network.

Computer

Center of this system and the recorder is a computer that runs free Genius Vision Community software. So you need a computer with a Windows operating system. You should first clean it so that there is nothing more than the Genius Vision (you must install server + client) and anti-virus software (unless it is a closed network). I have let Windows Update to do its work because the machine is connected to the Internet, so security updates should be installed. But you should set it to install only the important Windows updates. The operating system should be installed on separate partition or hard drive and camera recordings on the other partition or hard drive.

Here is the list of some of the settings that I have done for my computer.

 • BIOS settings configured so that the machine starts up automatically after a power failure.
 • If you are going to look at the cameras and recorded videos from another computer, you might want to set a static IP address to this server machine.
 • Power Saving settings so that the machine never goes to sleep.
 • Login settings to automatically login.
 • Windows update to check for and install updates once a week.
Windowsin nukkumis asetukset. / Windows sleeping settings

At least Windows 7 has some features that will eventually fill the computer’s hard disk because it is constantly running. These folders and files take up a lot of space on your hard disk. Here are links to instructions for saving some space:

You should always keep track of the hard disk usage and general operation of the computer. It’s vital that the computer keeps running 24/7.

Camera

I use cheap Chinese surveillance cameras for the system. From eBay you can find these kinds of cameras with price less than 50 €. You should look for ONVIF camera, they are usually pretty easy to connect to the Genius Vision (or other softwares). There are usually some instructions and small programs included with the camera that help you to view and record video. But you don’t necessarily need those programs in this installation.

First you need to find the camera from the LAN. You need the camera’s IP address. Some cameras come with a fixed IP address that is listed in the attached documentation. In that case, this step is easy. Write the camera’s IP address into the address bar of a web browser to enter the camera’s settings.

If the camera came with DHCP turned on, a router gives the camera some IP address and that must be found out somehow. There might be some little program included with the camera which you can use to find the IP address. I have used LanScan software for Mac to find the address. I’m sure you can find similar programs for Windows also. Once the IP address is known, the camera settings can be found easily.

Make at least these settings:

 • Username and password must be changed first. The usual default username and password is admin and admin. If you don’t change this, anyone can get access to the camera. (Not a problem when in a closed network.)
 • Set up a unique static IP address.
 • If you connect the camera to a wireless network, check the wifi settings.
Foscamin asetus sivut. / Foscam settings page.
Foscamin asetus sivut. / Foscam settings page.

Genius Vision

screenshot-2016-11-17-07-11-20After installing the Genius Vision (server + client), it should start immediately. It starts as a little green icon in the Windows system tray. When you click on the icon with the right mouse button, opens a small menu. Check that the Auto Start  is selected. Then the server program starts automatically when the Windows starts. Other menu items do not have to be selected. Local Console menu item opens GV’s home screen, and camera views.

screenshot-2016-11-07-08-19-51Before connecting to any camera, it is a good idea to check Genius Vision’s storage folder location. Storage settings are accessed from Genius Vision home screen by pressing the Config Storage button. From here you can configure multiple storage folders. I have chosen a storage folder on a different hard disk than the operating system is. I have switched off any other GV’s automatically generated storage folders, so I do not accidentally use them. Then you should go through the user settings and make necessary user accounts.

You should visit the Genius Vision’s extensive user’s guide.

Connecting a camera to Genius Vision

screenshot-2016-11-16-14-18-00First you need to create a new channel for the camera by pressing the New Channel button. You have to give the channel a name that cannot be changed later. Then choose a suitable driver for the camera. If you have a ONVIF camera then chose ONVIF. In the description field you can enter anything eg. something about the camera position. (Ex. ”Front yard”.) Then add IP address, port number, user name and password. (These settings are adjusted from your camera’s settings page.) After this, the video feed should appear. If you want the camera to record continuously, select Unconditional recording. If you want that the recording begins only when the software detects motion in the video feed, read on. I’ll explain the settings.

If you have a camera that is not ONVIF, there is pretty comprehensive list of different cameras and settings to get the video feed to appear in Genius Vision’s website. If you want the setting up to be easy, you might want to choose a camera that can be found on this list. But connecting to any ONVIF camera should be easy.

screenshot-2016-11-16-14-19-24Next, go to the Video Setup settings page and Record tab to check a few things:

 • You might want to adjust PreRecord and ActivityInterval to your taste.
 • For VideoDetect setting select Server + Client so that GV can detect motion even when the program window is closed.

screenshot-2016-11-16-14-19-44Then go to Motion Detection setting page and check the master control ”Enable” box. In this page, and in Video Analytics Setup page you can select the area where GV detects motion. When motion is detected, recording starts. If you select nothing, GV monitors the entire image area.

Genius Vision Community software can be connected to 16 cameras, four of them can detect motion. GV has also a lot of other features related to motion detection. Explore the instruction manual for more information.

Viewing video feed and recordings from another PC

You can view Genius Vision’s cameras and recorded videos from another Windows computer. For another PC, Install only a client program from GV install file. If you configured a fixed IP address for the server computer, enter the address to the other machine’s GV client program and log in to using previously created user ID. Client program is exactly the same as in the server. If you signed in with a root account, you can do exactly the same settings as with the server PC.

img_0131In my system I use  Team Viewer for remote viewing. It might not be the smoothest way to look at the recordings, but it can do it when needed. If you use the Team Viewer, then the server PC could be used completely without display, keyboard and mouse. It helps the placement of the PC. It can even be hidden in a closet. Then all the necessary settings etc. are made with Team Viewer.

Well, that was it. With these guidelines you should be able to build a working security camera system. I hope this guide will be useful to someone. If I forgot to say something, please write it down in the comment section below.

3 vastausta artikkeliin “Kodin valvontakamerajärjestelmän rakentaminen / How to build a security camera system for home”

 1. Hei. Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista. Voisitko kertoa jonkun hyvän valvontakameravaihtoehdon esim. eBay:stä? Haluaisin tehdä neljän valvontakameran järjestelmän. Millaiset osat (prosessori, muisti, kiintolevy) ja WLAN laitteet tietokoneessa olisi hyvä olla neljän kameran valvontaa varten? Mahtuuko kahden teran levylle jo esim. kuukausien valvontakameravideot (liiketunnistimella)?

 2. Viimeksi olen ostanut tällaisia kameroita: http://www.ebay.com/itm/Wireless-WIFI-HD-720P-IP-Camera-ONVIF-Outdoor-Security-Waterproof-Night-Vision-/161499942578?hash=item259a258eb2:g:C2MAAOSwkNZUfWrp
  Tuntuu toimivan ihan hyvin Suomen talvessa. Jos olisin itse nyt ostamassa kameraa, niin ostaisin tuollaisen.

  Jos rakennat järjestelmäsi Genius Visionin ympärille, niin silloin melkein minkälainen kone tahansa käy. Omassa järjestelmässäni on PC jossa on neliytiminen 2,05 GHz AMD Athlon 5350 APU ja 8 Gt muistia. Win7 pyörii SSD levyllä ja tallenteet menevät ulkoiselle USB levylle. Appiukolle rakentamassani järjestelmässä taas on käytettynä ostettu vanha pc jossa on 3,16 GHz Intel Core 2 Duo prossu ja myöskin 8 Gt muistia. Siinä Win 7 pyörii sisäisellä jaetulla HDD:lla ja tallenteet menevät saman levyn toiselle osiolle. Siinä järjestelmässä on kaksi tuosta linkistä löytyvää kameraa ja liiketunnistuksella kuvamateriaalia mahtuu 300 Gt tallennustilaan noin 16 viikkoa. Eli kahden teran levylle mahtuu neljän kameran tallenteita tosi monta kuukautta. Genius Vision ei varmaankaan tarvi ihan noin paljon muistia, mutta se on nykyään niin halpaa, että miksipä ei kannattaisi muistia olla riittävästi.

  Jos taas rakennat järjestelmäsi iSpy:n ympärille, niin sitten tarvitset koneeltasi todella paljon enemmän potkua neljän kameran tallentamiseen. Siinä tapauksessa kannattaa käydä iSpy:n nettisivuilta katsomassa suositeltu kokoonpano tietokoneelle. Tuo mun järjestelmän kone ei oikein jaksanut pyörittää iSpyta.

  Tietokonehan ei varsinaisesti tarvitse WLANia, jos sen sijoittaa riittävän lähelle reititintä. Molemmissa mun rakentamissa järjestelmissä tietokone on kytketty piuhalla reitittimeen. Varmasti toimisi langattomastikin, mutta en ole katsonut tarpeelliseksi investoida wlan korttiin.

Kommentoi