Siirry suoraan sisältöön

Pyöräilijän paikka liikenteessä

  • tehnyt

Aina välillä jossain nousee esiin keskustelu pyöräilijän paikasta liikenteessä.  Nopeilla kilpapyöräilijöillä on tapana ajaa kevyenliikenteenväylän sijasta ajoradalla autojen seassa. Joitakin autoilijoita taas vituttaa kaikki muut tien käyttäjät. Siinä onkin sitten soppa valmis, kun tällainen autoilija kohtaa pyöräilijän, joka ajaa ”väärässä paikassa”.

Yle julkaisi tällä viikolla artikkelin, jossa Itä-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Kalle Oksman suosittelee nopeille pyöräilijöille maantien käyttöä.

 Ensisijaisesti toki kevyen liikenteen väylää tulisi käyttää, mutta tällaisilla kilpapyörillä kun ajetaan, niin suosittelen maantien käyttämistä.

-Kalle Oksman

Perusteluiksi Oksman sanoo samaa, mitä olisin myös itse käyttänyt ja myös huomannut:

Nopeudet pyörillä ovat niin suuret, että ne aiheuttaisivat enemmän vaaratilanteita kevyen liikenteen väylillä ihmisten seassa kuin maantiellä.

-Kalle Oksman

Nojapyöräfoorumilla pohdittiin tämän artikkelin innoittamana samaa ja sitä, että sen täytyy myös koskea nojapyöriä ja kinnereitä. Nimimerkki rutunen oli ottanut asiakseen käydä kysymässä paikalliselta poliisilaitokselta, että missä hänen kuuluisi nopealla pyörällään ajella.

Pienen odottelun jälkeen paikalla ollut konstaapeli ei löytänyt mitään kiveen hakattua siitä, missä minun tarkalleen tulisi ajaa. Rupean siis taas ajamaan autojen seassa tietyillä tieosuuksilla joilla koen sen liikenteen ja itseni kannalta sujuvammaksi ja turvallisemmaksi.

-rutunen

Tieliikennelaissakin on kohta, joka sallii pyörällä ajamisen muualla, kuin siihen tarkoitetulla tien osalla (esim. Kevyenliikenteenväylä)

Kun erityiset syyt siihen pakottavat, ajoneuvoa saa tilapäisesti kuljettaa muullakin kuin sille tarkoitetulla tien osalla, jollei siitä aiheudu vaaraa eikä huomattavaa haittaa.

Joten voin yllä olevin perusteluin ajaa jatkossakin ajoradalla autojen seassa silloin, kun koen sen turvallisemmaksi.  Nojapyörällä nopeudet nousevat kuitenkin usein varsin korkeiksi, kuten esimerkiksi alla olevassa videossa. Noin suurilla nopeuksilla aiheuttaisin vain vaaratilanteita kevyenliikenteenväylällä, jonka suurin sallittu nopeus on viereisen ajoradan suurin sallittu nopeus. Omaa näkyvyyttäni autojen seassa olen yrittänyt parantaa valoilla ja heijastimilla.

 

Lisäys

Iltalehdessä lukija kysyi aiheesta ja Esko Riihelä vastasi.

Kommentoi